Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

16 Απριλίου...:


http://stronghold.heavengames.com/downloads/showfile.php?fileid=4548
1457 πΧ.: Μάχη της Μεγιδώ. Ο στρατός του Φαραώ της Αιγύπτου Θουτμόση Γ' κατατροπώνει τους Χαναναίους και τους συμμάχους τους υπό τις διαταγές του βασιλιά του Καντές στην μάχη κάτω από τα τείχη της Μεγιδώ.






http://www.astir-odysseus.gr/index.html
1178 πΧ.: Επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ιστορικών αυτή είναι η πιο πιθανή ημερομηνία της επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα του την Ιθάκη μετά από δέκα χρόνια περιπλάνησης στους ωκεανούς.







http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Masada
74 μΧ.: Πτώση της Μασάντα. Η Μασάντα ήταν μια ακρόπολη σε έναν ψηλό και απόκρημνο βράχο πάνω από την Νεκρά Θάλασσα, χτισμένη από τον σφαγέα των νηπίων Ηρώδη Α' το Μέγα (37 πΧ. - 0) και περιελάμβανε υπερπολυτελή ανάκτορα με θερμαινόμενα λουτρά. Κατά το τέλος της Μεγάλης Ιουδαϊκής Εξέγερσης εναντίον των Ρωμαίων (66-74 μΧ.) και αφού είχε προηγηθεί η πτώση της Ιερουσαλήμ, η εκ θεμελίων ισοπέδωση της πόλης και η καταστροφή του Ναού του Σολομώντα, οι τελευταίοι  Ιουδαίοι επαναστάτες είχαν καταφύγει στη Μασάντα. Αυτοί ήταν Σικάριοι με αρχηγό τον Ελεάζαρ του Ιαείρου και ήταν όλοι κι όλοι 960 άνδρες. Το φθινόπωρο του 73 μΧ. ο στρατηγός Φλάβιος Σίλβας ξεκίνησε την πολιορκία του ψηλού αυτού βράχου έχοντας στις διαταγές του την 10η Λεγεώνα "Θαλασσινή" (Legio X Fretensis) και άλλους 4.000 επικουρικούς. Η δύναμη κάθε ρωμαϊκής λεγεώνας ήταν 6.000 άνδρες άρα ο στρατός του Σίλβα έφθανε τις 10.000. Οι Ρωμαίοι αμέσως άρχισαν να ακροβολούν το οχυρό με καταπέλτες, όμως αυτοί δεν είχαν σπουδαία αποτελέσματα λόγω του μεγάλου ύψους του οχυρού. Εξάλλου δεν μπορούσαν να φθάσουν ως τα τείχη με πολιορκητικούς πύργους. Έτσι άρχισαν να χτίζουν με προσχώσεις μια γιγάντια γέφυρα ώστε να φθάσουν στη δυτική πλευρά του τείχους. Η κατασκευή αυτού του δύσκολου έργου απαίτησε αρκετούς μήνες και σκληρή ολοήμερη δουλειά από Ιουδαίους σκλάβους των Ρωμαίων, αλλά όταν αυτό ολοκληρώθηκε οι Ρωμαίοι ήταν σε θέση να ανεβάσουν ως το τείχος έναν πολιορκητικό πύργο και έναν κριό. Μετά από δυο μέρες σκληρής μάχης στις επάλξεις οι Ρωμαίοι κατάφεραν οριστικό ρήγμα στις οχυρώσεις των Ιουδαίων επαναστατών και το οχυρό έπεσε μετά από αρκετούς μήνες πολιορκίας στις 16 Απριλίου 74 μΧ.. Από τους 960 Σικάριους υπερασπιστές δεν επέζησε κανείς, καθώς οι Ρωμαίοι κατέσφαξαν τους περισσότερους ενώ οι υπόλοιποι αυτοκτόνησαν. Η προσχωματική γέφυρα των Ρωμαίων, ύψους εκατόν δέκα και μήκους διακοσίων έξι μέτρωνυπάρχει μέχρι σήμερα και αποτελεί και την μοναδική εύκολη πρόσβαση στην ακρόπολη.



http://en.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_the_Mighty
1346: Ο Στεφάν-Ουρός Δ' Δουσάν της Σερβίας αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτωρ "Σερβίας και Ρωμανίας". Έχοντας καταλάβει τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και το Δεσποτάτο της Ηπείρου ο Σέρβος κράλης βρέθηκε ξαφνικά να εξουσιάζει μια έκταση που περιλαμάβανε τα δυτικά Βαλκάνια από το ύψος της Διόκλειας (Μαυροβουνίο) και της Σερβίας μέχρι την κεντρική Ελλάδα (ναι, εκπλήρωσε το προαιώνιο όνειρο κάθε Σλάβου) - μια έκταση που δεν είχε ξαναδεί Σέρβος ηγεμόνας υπό την κυριαρχία του. Έτσι αποφάσισε να κηρύξει τη δική του αυτοκρατορία. Σε μια εποχή, δηλαδή, που η γηραιά Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης αιμορραγούσε θανάσιμα, κάνοντας τις τελευταίες απεγνωσμένες προσπάθειές της να γλυτώσει την σφαγή από τους Οθωμανούς Τούρκους, ο κατά τα άλλα "ομόδοξος", χριστιανός και "ευσεβής Σέρβος ηγεμόνας" και αντί να συστρατευθεί και να πολεμήσει μαζί με τους Έλληνες εναντίον των Τούρκων, έρχεται και δίνει ένα ανελέητο και καταλυτικό χτύπημα στην ομόδοξη Ρωμανία - την πολιτική και πολιτιστική μητέρα για τους Σέρβους και όλους τους Σλάβους. Και παράλληλα φρόντιζε να "εξαγιάζει" τις ληστρικές πράξεις του, την υπέρμετρη φιλοδοξία και τον άμετρο εγωισμό του κάνοντας "γενναίες" και "πλούσιες" δωρεές στο Άγιο Όρος... Το φωτοστέφανο τον μάρανε το βάρβαρο...


1520: Ξεσπά η Επανάσταση των Κομμουνάρων στην Ισπανία εναντίον του βασιλιά Καρόλου Ε΄. Μετά την εκλογή του Καρόλου ως αυτοκράτορα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1519 οι Ισπανοί της Καστίλλης εξεγείρονται εναντίον της νέας αύξησης της φορολογίας. Η εξέγερση τελικά καταπνίγηκε τον Οκτώβριο του 1521.



http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther
1521: Ο Μαρτίνος Λούθηρος ενώπιον της Δίαιτας της Βόρμς. Ο Γερμανός θεολόγος παρουσιάζεται για πρώτη φορά ενώπιον του αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄ στην πόλη Βόρμς εξεταζόμενος για τις διαμαρτυρόμενες θεολογικές του απόψεις.










1582: Ο Ισπανός Ερνάντο ντε Λέρμα ιδρύει την πόλη Σάλτα της Αργεντινής.



1746: Μάχη του Κουλόντεν. Με την ήττα των Σκοτζέζων Ιακωβιτών από το βρετανικό στρατό ,υπό τον Δούκα του Κάμπερλαντ Γουίλιαμ Αουγκούστους, στη μάχη του Κουλόντεν συνετρίβη και έληξε η Εξέγερση των Ιακωβιτών του 1745.






http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mount_Tabor
1799: Μάχη του Όρους Θαβώρ. Στο πλαίσιο της εκστρατείας του στην τουρκοκρατούμενη Παλαιστίνη ο Ναπολέων πολιορκούσε την Άκρα και ο πασάς της Δαμασκού έσπευσε με το στρατό του να λύσει την πολιορκία. Οι Γάλλοι αποφάσισαν να προλάβουν και να τον αιφνιδιάσουν καθώς προχωρούσε μέσα από την κοιλάδα του Θαβώρ. Στη μάχη που ακολούθησε στους πρόποδες του Όρους Θαβώρ, οι Γάλλοι με μόλις 4.500 άνδρες κατατρόπωσαν έναν τουρκικό στρατό περίπου 35.000.



http://anthoulaki.blogspot.gr/2011/01/blog-post_01.html
1821: Η Ύδρα υψώνει τη σημαία της Επανάστασης. Μετά τους αρχικούς δισταγμούς τους οι Υδραίοι καπεταναίοι συντάσσονται στην επανάσταση με μεγάλη λειτανία στο νησί και επίσημη διακήρυξη.





1847: Έναρξη της εκστρατείας Χβανγκανούι στη Νέα Ζηλανδία. Ένας Βρετανός ναύτης σκοτώνει "κατά λάθος" έναν Μαορί και οι Βρετανοί ξεκινούν ολόκληρη εκστρατεία για να υποτάξουν πλήρως το λαό της Νέας Ζηλανδίας.

1862: Αμερικανικός Εμφύλιος. Μάχη στους Μύλους του Λή στη Βιρτζίνια

1862: Κατάργηση της δουλείας στην επαρχία της Κολούμπια.

1863: Πολιορκία του Βίκσμπουργκ. Ο ναύαρχος των βορείων Ντέιβιντ Ντίξον Πόρτερ, δεχόμενος βαρύ κανονιοβολισμό από τους Νότιους, οδηγεί επιτυχώς τα πλοία του στο Βίκσμπουρκγ προς ενίσχυση του κλοιού της πολιορκίας.

1919: Πολωνό-Σοβιετικός Πόλεμος. Ο πολωνικός στρατός ξεκινά την "επίθεση της Βίλνας" στοχεύοντας να καταλάβει την πόλη Βίλνιους στη Λιθουανία.



http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Rapallo,_1922
1922: Συνθήκη του Ράπαλλο. Η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν την επίσημη επανέναρξη των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων στο Hotel Imperiale της πόλης Ράπαλλο στην Ιταλία. Με τη συνθήκη αυτή τα δυο μέρη ανακάλεσαν όλες τις εδαφικές και οικονομικές τους αξιώσεις που περιέχονταν στην συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόβσκ. Επιπλέον, την συνθήκη ακολουθούσε ένα μυστικό "παράρτημα", που υπογράφηκε στις 29 Ιουλίου 1922. Σύμφωνα με αυτό, η ΕΣΣΔ επέτρεπε στην Ράιχσβερ να εκπαιδεύει το στρατιωτικό της δυναμικό σε περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης (και φυσικά σε όπλα που ήταν απαγορευμένα στη Γερμανία από την Συνθήκη των Βερσαλλιών). Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα στη Γερμανία να καταστρατηγήσει τον ανάλογο όρο της Συνθήκης. Πολλά μελλοντικά στελέχη της Ναζιστικής Βέρμαχτ είχαν εκπαιδευθεί στην ΕΣΣΔ, όπως οι Βάλτερ φον Μπράουχιτς και Χάιντς Γκουντέριαν.


1925: Η επίθεση στην εκκλησία Sveta Nedelya. Ομάδα μελών του Κομουνιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά στην οροφή του ναού της Sveta Nedelya στη Σόφια. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 500.

1941: Καταστροφή της νηοπομπής Duisburg. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Π. Π. Βρετανικά πλοία επιτίθενται και βυθίζουν τη ιταλική νηοπομπή Duisburg που κατευθυνόταν προς την Τυνησία. 

1944: Βομβαρδισμός του Βελιγραδίου. Οι συμμαχικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα της τότε Γιουγκοσλαβίας Βελιγράδι, θανατώνοντας 1.100 περίπου άτομα και ο βομβαρδισμός συμπίπτει με την Κυριακή του ορθόδοξου Πάσχα...

1945: Μάχη στα Υψώματα Σήλοου. Ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός ξεκινά την τελική επίθεση κατά του περικυκλωμένου Βερολίνου με σχεδόν ένα εκατομμύριο στρατιώτες.

1945: Βύθιση του "Γκόγια". Σοβιετικό υποβρύχιο τορπιλίζει και βυθίζει το γερμανικό πλοίο "Γκόγια" το οποίο ήταν κατάφορτο από πρόσφυγες, οδηγώντας στο θάνατο πάνω από 7.000 ανθρώπους.

1947: "Ψυχρός Πόλεμος". Ο Αμερικανός Μπέρναρντ Μπαρούχ χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον όρο "ψυχρός πόλεμος" για να περιγράψει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.



http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_16

1972: Διαστημικό "Πρόγραμμα Απόλλων". Εκτόξευση του "Απόλλων 16". Οι Αμερικανοί εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο "Απόλλων 16" από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.









2003: Συνθήκη Προσχώρησης της Αθήνας. Υπό την ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράφεται στην Αθήνα η Συνθήκη Προσχώρησης 10 νέων μελών στην Ε.Ε., η μεγαλύτερη ταυτόχρονη προσχώρηση μελών στην ιστορία της Ε.Ε..

2007: Το "μακελειό του Virginia Tech". Ο Seung-Hui Cho θανατώνει 32 άτομα και τραυματίζει άλλα 23 στην πλέον αιματηρή, μέχρι σήμερα, δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ.

(βασική πηγή http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: