Σελίδες

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

20 Απριλίου...

1453: Ο πλοίαρχος Φλαντανελλάς εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο. Ο πλοίαρχος Φλαντανελλάς εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη. Οι τρεις γενοβέζικες γαλέρες, που συνοδεύουν το πλοίο του Φλαντανελλά, εμπλέκονται στην τελευταία ναυμαχία της βυζαντινής ιστορίας.





http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Santa_Cruz_de_Tenerife_(1657)
1657: Ναυμαχία της Σάντα Κρουζ στην Τενερίφη. Στο πλαίσιο του αγγλο-ισπανικού πολέμου (1654-1660), ο βρετανικός στόλος υπό το ναύαρχο Ρόμπερτ Μπλέικ επιτίθεται και καταστρέφει ολοσχερώς έναν ισπανικό στόλο θησαυρών στην Τενερίφη.




1689: Πολιορκία του Ντέρρυ. Ο εκθρονισμένος βασιλιάς Ιάκωβος Β΄ πολιορκεί το Ντέρρυ στη βόρεια Ιρλανδία.

1752: Πόλεμος του Konbaung–Hanthawaddy. Ξεκινά μια νέα βάση του πολέμου της Βιρμανίας.



http://en.wikipedia.org/wiki/Erekle_II
1770: Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Μάχη της Ασπίντζα. Στο πλαίσιο του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1768-1774 οι Ρώσοι δεν πρόδωσαν μόνο τους Έλληνες συμμάχους τους, εγκαταλείποντάς τους. Το ίδιο έκαναν και στους Γεωργιανούς. Πριν τη μάχη της Ασπίντζας ο βασιλιάς της Γεωργίας Ηράκλειος Β΄ είχε ζητήσει την συνδρομή των Ρώσων υποσχόμενος σε αυτούς καλύτερες σχέσεις στο μέλλον. Οι Ρώσοι απάντησαν θετικά στέλνοντας έναν αρκετά μεγάλο στρατό υπό τον κόμη Τότλεμπεν. Μόλις όμως είχαν παραταχθεί για μάχη στην Ασπίντζα εναντίον των ενωμένων Τούρκων και Περσών, ο κόμης Τότλεμπεν εντελώς ξαφνικά οπισθοχωρεί και εγκαταλείπει τους ομόθρησκους και ομόδοξους Γεωργιανούς συμμάχους του. Φαίνεται ότι οι Ρώσοι είχαν αποφασίσει να αφήσουν τους οθωμανούς να καταστρέψουν εντελώς το μικρό βασίλειο της Γεωργίας και τον ίδιο το βασιλιά Ηράκλειο, ώστε να μπορέσουν να το υποτάξουν ύστερα, με όλη την άνεσή τους, στη δική τους αυτοκρατορία. Έτσι έμεινε μόνος ο βασιλιάς Ηράκλειος με 7.000 Γεωργιανούς αντιμέτωπος με 20.000 Τούρκους και Πέρσες. Έστω κι έτσι όμως οι Γεωργιανοί πολέμησαν γενναία και κατάφεραν μια σπουδαία και λαμπρή νίκη εναντίον των μουσουλμάνων εχθρών τους.

1775: Πόλεμος της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Πολιορκία της Βοστώνης. Στην αρχή του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας οι επαναστάτες επικράτησαν στις μάχες του Λέξινγκτον και του Κόνκορντ. Στη συνέχεια προχωρούν και στις 20 Απριλίου 1775 πολιορκούν τη Βοστώνη.

1792: Έναρξη του Γαλλικού Επαναστατικού Πολέμου. Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α΄.

1809: Μάχη του Άμπενσπεργκ. Ο στρατός της Πρώτης Γαλλικής Αυτοκρατορίας υπό τον Ναπολέοντα, νικά τους Αυστριακούς στο Άμπενσμπεργκ της Βαυαρίας.

1810: Ο κυβερνήτης του Καράκας κηρύσσει ανεξαρτησία από την Ισπανία.

1861: Αμερικανικός Εμφύλιος. Ο στρατηγός παραιτείται από τη θέση του στον στρατό των ΗΠΑ για να αναλάβει την αρχηγία του στρατού της Βόρειας Βιρτζίνια.

1862: Εφεύρεση της παστερίωσης. Το πρώτο πείραμα παστερίωσης πραγματοποιείται με επιτυχία από τους Λουί Παστέρ και Κλωντ Μπερνάρ.

1876: Η "εξέγερση του Απριλίου" στη Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι εξεγείρονται εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η αιματηρή κατάπνιξη της εξέγερσης από τους Τούρκους μπασιμπουζούκους οδήγησε τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78 που κατέληξε στην ανεξαρτησία της Βουλγαρίας και την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1902: Ανακάλυψη του ράδιου. Ο Πιέρ και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το στοιχείο ράδιο.

1945: Β΄Π.Π. Ο Αμερικανικός στρατός καταλαμβάνει από τους Γερμανούς τη Λειψία, για να την παραχωρήσει αργότερα στους Σοβιετικούς.

1945: Τελευταία έξοδος του Χίλτερ από το "Φύρερμπούνκερ". Ο Χίτλερ εξέρχεται για τελευταία φορά από το καταφύγιό του στο Βερολίνο για να βραβεύσει με Σιδηρούς Σταυρούς μικρά αγόρια στρατιώτες της "Νεολαίας του Χίτλερ".

1951: Η πρώτη μεταμόσχευση. Ο Νταν Γκαβριλίου επιχειρεί με επιτυχία την πρώτη μεταμόσχευση ανθρωπίνου οργάνου.

1961: Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων. Καταλήγει σε πλήρη αποτυχία η απόπειρα εισβολής των Κουβανών αντιφρονούντων στην Κούβα. Όλοι οι Κουβανοί που συμμετείχαν στην επίθεση αιχμαλωτίστηκαν από τον Κάστρο, ενώ και οι Αμερικανοί είχαν αρκετούς νεκρούς. Επίσης ο Κάστρο κράτησε ομήρους μερικά από τα αμερικανικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

1972: Προσελήνωση του "Απόλλων 16". Το "Απόλλων 16" με κυβερνήτη τον John Young προσεληνώνεται επιτυχώς στη Σελήνη.

1978: Κατάρριψη της πτήσης KAL902. Οι Σοβιετικοί καταρρίπτουν την πτήση KAL902 των Κορεατικών Αερογραμμών Παρίσι-Σεούλ, οδηγώντας στο θάνατο 2 ανθρώπων. Η πτήση είχε ξεκινήσει από το Παρίσι για τη Σεούλ με σχεδιασμένη πορεία πάνω από τη Γροιλανδία και την Αλάσκα, με μοναδικό προγραμματισμένο σταθμό ανεφοδιασμού στο Άνκορατζ της Αλάσκας. Όμως πετώντας πάνω από την Αλάσκα, ο Κορεάτης πιλότος Κιμ Τσανγκ Κυ, για άγνωστους λόγους, άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τη βόρεια Φινλανδία. Βλέποντας οι Σοβιετικοί το αεροπλάνο να παραβιάζει τον εναέριο χώρο τους έστειλαν ένα μαχητικό για αναγνώριση. Ο καιρός ήταν εξαιρετικά νεφελώδης και η ορατότητα ήταν για όλους περιορισμένη. Μετά από αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις του Ρώσου πιλότου του μαχητικού, που στην αρχή νόμισε ότι το αεροπλάνο ήταν αναγνωριστικό RC-135 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και των σοβιετικών αρχών στο έδαφος που τρομοκρατήθηκαν, ο πιλότος έλαβε εντολή να ανοίξει πυρ κατά του αεροπλάνου. Χτυπήθηκε το αριστερό πτερό του κορεατικού αεροπλάνου το οποίο χάνοντας ύψος κατάφερε να εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση σε μια παγωμένη λίμνη στην Καρελία της Φινλανδίας. Από εκεί οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροπλάνου τελικά διασώθηκαν από τους σοβιετικούς.


(βασική πηγή http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: