Σελίδες

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

22 Απριλίου...


http://en.wikipedia.org/wiki/Maximinus_Thrax
238: Η χρονιά των έξι αυτοκρατόρων. Η ρωμαϊκή Σύγκλητος θέτει εκτός νόμου τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο Θραξ, εξαιτίας της αιματηρής καταδίωξης των εχθρών του στη Ρώμη και διορίζει στη θέση του δύο συγκλητικούς: τον Πουπένιο και τον Βαλβίνο.














http://en.wikipedia.org/wiki/Pedro_%C3%81lvares_Cabral
1500: Ανακάλυψη της Νότιας Αμερικής. Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Αλβάρες Καμπράλ φθάνει στη Βραζιλία.












http://en.wikipedia.org/wiki/Hern%C3%A1n_Cort%C3%A9s
1519: Ο Ερνάν Κορτές στο Μεξικό. Ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής της κεντρικής Αμερικής Ερνάν Κορτές ιδρύει αποικία στο Βερακρούζ στο Μεξικό.










1529: Συνθήκη της Σαραγόσα. Οι Ισπανία και Πορτογαλία χωρίζουν μεταξύ τους το ανατολικό ημισφαίριο.

1622: Βρετανική κυριαρχία στα Στενά του Χορμούζ. Η βρετανική Εταιρία των Ανατολικών Ινδιών καταλαμβάνει από τους Πορτογάλους τη νήσο Χορμούζ στον Περσικό Κόλπο, μεταφέροντας υπό βρετανικό έλεγχο τα ομώνυμα και μεγάλης στρατηγικής σημασίας στενά στον Περσικό Κόλπο.

1809: Μάχη του Εκμούλ. Δεύτερη μέρα της μάχης του Εκμούλ στη Βαυαρία. Οι αυστριακές δυνάμεις ηττώνται από τον γαλλικό στρατό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και απωθούνται πέρα από το Δούναβη στο Ρέγκενσμπουργκ.



http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C
%CE%AC%CF%87%CE%B7
_%CF%84%CE%B7%CF%82_
%CE%91%CE%BB%CE%B1%CE%
BC%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%82
1821: Μάχη της Αλαμάνας. Μετά την εξάπλωση της επανάστασης στην Πελοπόννησο και τη Στερεά από το Μάρτιο 1821, ο Ομέρ Βρυώνης κατέβαινε με στρατό 8.000 από τη Θεσσαλία, για να καταστείλει την επανάσταση. Ο Αθανάσιος Διάκος, μαζί με τον Πανουργιά και τον Γιάννη Δυοβουνιώτη αποφάσισαν να παραταχθούν σε μια γέφυρα του ποταμού Σπερχειού (τότε λεγόταν και Αλαμάνα), κοντά στις Θερμοπύλες, για να αναχαιτίσουν τον Ομέρ Βρυώνη. Στη μάχη που ακολούθησε οι τουρκικές δυνάμεις επέβαλαν εύκολα και γρήγορα την υπεροχή τους και οι Πανουργιάς και Δυοβουνιώτης αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας μόνο τον Διάκο με λίγους άντρες του, να μάχονται περικυκλωμένοι πάνω στη γέφυρα. Μετά από πολύωρη μάχη έπεσαν ηρωικά όλοι. Ο Αθανάσιος Διάκος, που είχε πληγωθεί στο πόδι και το σπαθί του είχε στη μέση από την τεράστια προσπάθεια, πιάστηκε αιχμάλωτος και οδηγήθηκε στον Ομέρ Βρυώνη ο οποίος τον πήρε μαζί του στη Λαμία.



http://el.wikipedia.org/wiki/
1822: Ολοκαύτωμα της Νάουσας. Οι Τούρκοι υπό τον βαλή Θεσσαλονίκης Εμπού Λουμπούτ καταλαμβάνουν την επαναστατημένη Νάουσα και ακολουθεί ανεπανάληπτης αγριότητας σφαγή των Ελλήνων επαναστατών, αμάχων ανρδών και γυναικοπαίδων, λεηλασία, βιασμοί και σκοτωμοί. Δεκατρείς κοπέλες προτίμησαν να πέσουν στον καταρράκτη της γέφυρας της Αραπάτισας για να γλυτώσουν το θάνατο μετά βιασμού... Στη σφαγή έλαβαν μέρος και 600 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που ακολουθούσαν τον Λουμπούτ. Οι νεκροί επαναστάτες και άμαχοι έφτασαν συνολικά τις 2.000.



http://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_L%C3%B3pez_de_Santa_Anna
1836: Αιχμαλωσία του Αντόνιο Λόπεζ ντε Σάντα Άννα. Κατά την Επανάσταση του Τέξας, μια μέρα μετά τη μάχη του Σαν Χακίντο οι δυνάμεις του στρατηγού Σαμ Χιούστον συλλαμβάνουν τον μεξικανό στρατηγό Αντόνιο Λόπεζ ντε Σάντα Άννα.







1915: Αέριο Χλωρίνης στη μάχη της Υπρ. Στο πλαίσιο της χρήσης δηλητηριωδών χημικών αερίων στον Α΄ Π.Π. το αέριο χλωρίνης κάνει την πρώτη εμφάνισή του στη μάχη της Υπρ.

1930: Ναυτική Συνθήκη του Λονδίνου. Στο Λονδίνο, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία, υπογράφουν τη Ναυτική Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία καθορίζονται οι κανόνες για την πολεμική χρήση των υποβρυχίων και περιορίζεται η ναυπήγηση πλοίων.

1941: Βύθιση του "Υδρα IV". Βυθίζεται από σφοδρή γερμανική αεροπορική προσβολή, έξω από της Λαγούσες νήσους, το αντιτορπιλικό "Ύδρα IV". Στη διάρκεια της επιδρομής και του ναυαγίου του πλοίου σκοτώθηκαν ο κυβερνήτης του πλοίου, αντιπλοίαρχος Θ. Πεζόπουλος, ο ύπαρχος Πλωτάρχης Βλαχάβας και 2 ακόμη αξιωματικοί, 12 υπαξιωματικοί και 26 ναυτοδίοποι. 

1945: Ο Χίτλερ αναγνωρίζει την ήττα. Από το "Φύρερμπούνκερ" όπου ήταν κλεισμένος ο Χίτλερ στο Βερολίνο μαθαίνει για την κατάληψη της Εμπερσβάλντε από τους Σοβιετικούς, χωρίς καμία αντίσταση από τους Γερμανούς και δηλώνει ότι αναγνωρίζει την ήττα του και ότι η διέξοδος πλέον για εκείνον είναι η αυτοκτονία.

1948: Αραβοισραηλινός πόλεμος Οι Άραβες καταλαμβάνουν το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ.

1951: Πόλεμος της Κορέας - μάχη της Καπγιόνγκ. Ο "Λαϊκός Εθελοντικός Στρατός" των Κινέζων ξεκινά την επίθεσή του στις συμμαχικές θέσεις κατά τη μάχη της Καπγιόνγκ.

1972: Πόλεμος του Βιετνάμ. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ξεσπούν στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο.

(βασική πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: