Σελίδες

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

18 Απριλίου...

1797: Μάχη του Neuwied. Οι Γάλλοι νικούν τους Αυστριακούς στο Neuwied.


http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Cerro_Gordo
1848: Μάχη του Σέρρο Γκόρντο. Στο πλαίσιο του πολέμου με το Μεξικό οι Αμερικανοί νικούν το στρατό του Αντόνιο Λόπεζ ντε Σάντα Άννα στο Σέρρο Γκόρντο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εισβολή τους στο Μεξικό.






1864: Μάχη του Dybbol. Στο πλαίσιο της Γερμανικής ενοποίησης οι πρωσσο-αυστριακοί στράφηκαν πρώτα εναντίον των Δανών στο βορρά θέλοντας να εξασφαλίσουν την περιοχή του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Στο δεύτερο πόλεμο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν ο ενωμένος πρωσσο-αυστριακός στρατός νικά τους Δανούς στη μάχη του Dybbol.



http://en.wikipedia.org/wiki/Billy_the_Kid
1881: Απόδραση του Billy the Kid. Ο Μπίλλυ αποδρά από τη φυλακή της κομητείας του Λίνκολν στη Μεσίλλα, στο Νέο Μεξικό.













http://en.wikipedia.org/wiki/Greco-Turkish_War_(1897)
1897: Έναρξη του πολέμου του '97. Θέλοντας να υποστηρίξει το αίτημα της αυτόνομης Κρήτης για ένωση με την Ελλάδα, ο βασιλιάς Γεώργιος είχε αποφασίσει να στείλει ελληνική εκστρατευτική δύναμη στα Χανιά υπό τον Τιμολέοντα Βάσσο για να επιβάλλει την τάξη. Στην Κρήτη τότε είχαν ξεσπάσει άγριες επιθέσεις των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων και η Ελλάδα αποφάσισε να επέμβει ενεργά για την υπεράσπιση του λαού της. Η απάντηση των Οθωμανών ήταν η καταγγελία της επέμβασης ως αντίθετη με την συνθήκη αυτονομίας της Μεγαλονήσου και η ακόλουθη εισβολή του τουρκικού στρατού από το βορρά στη Θεσσαλία. Ο ελληνικός στρατός πιάστηκε απροετοίμαστος και υποχώρησε αδυνατώντας να προβάλλει επιτυχή άμυνα. Εν τέλει, ο πόλεμος έληξε με διπλωματική επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν τον Τιμολέοντα Βάσσο από την Κρήτη και οι Οθωμανοί από τα εδάφη που είχαν καταλάβει μετά την εισβολή τους στη Θεσσαλία. Όμως, παρότι η ελληνική στρατιωτική ήττα επανορθώθηκε από την δυτική επέμβαση, η Ελλάδα είχε πλέον υποστεί και μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Έχοντας, δια στόματος Χαρίλαου Τρικούπη, κηρύξει πτώχευση, ήδη, από το 1893 η Ελλάδα οδηγήθηκε έτσι για πρώτη φορά σε μεγάλο δανεισμό από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, δανεισμός ο οποίος επέφερε και την επιβολή, για πρώτη φορά, Διεθνή Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ) το 1898. Σαν ειρωνεία της τύχης, μόλις δυο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 1896 και την ίδρυση της... άλλης ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή). Τον έλεγχο εκτελούσε μια εξαμελής επιτροπή, η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή, με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα από το 1987 μέχρι το 1978, για 81 χρόνια.

http://en.wikipedia.org/wiki/German_invasion_of_Greece
1941: Β΄Π.Π.: 12η ημέρα αντίστασης της Ελλάδας στη γερμανική εισβολή. Ανήμερα Μεγάλη Παρασκευή του 1941, αρχίζει η υποχώρηση - εκκένωση της ηπειρωτικής χώρας από τον αγγλικό συμμαχικό αποικιακό στρατό. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξανδρος Κορυζής αυτοκτονεί με όπλο στο γραφείο της οικίας του. Το αντιτορπιλικό "Λέων" χάνει την πρύμνη του από έκρηξη βομβών βάθους, στην περιοχή της Φαλκονέρας, που σημειώθηκε μετά από σύγκρουση με πλοίο νηοπομπής που συνόδευε.




http://en.wikipedia.org/wiki/Doolittle_Raid
1942: Η "Βροχή του Ντούλιτλ". Η πρώτη αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Ιαπωνίας στον Β΄ Π.Π.. Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν το Τόκυο, τη Γιοκοχάμα, το Κόμπε και τη Ναγκόγιε.








http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Vengeance
1943: "Επιχείρηση Εκδίκιση". Οι Αμερικανική επιχείρηση θανάτωσης του Γιαπονέχου Ναυάρχου Ισορόκου Γιαμαμότο εκτελείται με επιτυχία, καθώς οι Αμερικανοί κατορθώνουν να καταρρίψουν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε, πάνω από τη Νήσο Μπουγκενβιλ στην Παπούα-Νέα Γουϊνέα.









http://en.wikipedia.org/wiki/Heligoland
1945: Βομβαρδισμός της Νήσου Χελίγκολαντ. Περισσότερα από 1.000 συμμαχικά βομβαρδιστικά επιτίθενται στη γερμανική βραχονησίδα Χελίγκολαντ στη Βόρεια Θάλασσα. Οι Σύμμαχοι προφανώς στόχευαν να "βουλιάξουν" στην κυριολεξία το νησί.






1946 Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών. Αφού προηγουμένως είχε ιδρυθεί ο ΟΗΕ το 1945.

1980: Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε. Μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου η Ζιμπάμπουε (πρώην Ροδεσία) ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της, με πρώτο πρόεδρο τον Καναάν Μπανάνα. 

1983: Βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Λίβανο. Μετά από τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό 63 άτομα οδηγούνται στο θάνατο.

1988: Επιχείρηση "Προσευχόμενος Μάντης". Στο πλαίσιο του ιρανο-ιρακινού πολέμου οι ΗΠΑ, στηρίζοντας το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, ξεκινούν ευρεία αεροναυτική επιχείρηση στον Περσικό Κόλπο εναντίον του Ιρανικού Ναυτικού, καταφέροντας σημαντικές απώλειες στους Ιρανούς. Πρόκειται για την μέχρι σήμερα μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση μετά τον Β΄ Π.Π..


1996: Η σφαγή στην Κανά του Λιβάνου. Ο Ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει καταυλισμό του ΟΗΕ στην Κανά του Λιβάνου, όπου είχαν καταφύγει 800 και παραπάνω Λιβανοί πρόσφυγες. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 106 προσφύγων.

(βασική πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: