Σελίδες

Τρίτη 7 Μαΐου 2013


7 Μαΐου...

http://en.wikipedia.org/
wiki/Constantius_Gallus
351 μ.Χ.: Ιουδαϊκή εξέγερση κατά του Κωνστάντιου Γάλλου. Οι Ιουδαίοι της Παλαιστίνης εξεγείρονται εναντίον του καίσαρα της Ανατολής Κωνσταντίου Γάλλου, εξαιτίας του εύνοιάς του προς τον Χριστιανισμό. Την εξέγερση κατέπνιξε ο στρατηγός του Γάλλου, Ουρσικίνος.



http://en.wikipedia.org
/wiki/Hagia_Sophia
558: Κατάρρευση του τρούλου της Αγίας Σοφίας. Καταρρέει από σεισμό ο τρούλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός διατάσσει την άμεση αποκατάστασή του.







http://en.wikipedia.org/wiki
/Second_Council_of_Lyons
1274: Δεύτερη Σύνοδος της Λυών. Συνέρχεται στη Γαλλία η Δεύτερη Σύνοδος της Λυών η οποία ασχολήθηκε με την κανονισμό της διαδικασίας εκλογής των Παπών, αλλά πρωτίστως συγκλήθηκε για να εξετάσει και να εφαρμόσει την έκκληση του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου προς τον τερματισμό του Μεγάλου Σχίσματος και την Ένωση των δυο Εκκλησιών. Η Σύνοδος κήρυξε τυπικά την Ένωση των Εκκλησιών η οποία όμως ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε ούτε στην Ανατολή, ούτε στη Δύση. Η Σύνοδος αυτή παρακολουθήθηκε από μεγάλο πλήθος αντιπροσώπων από όλα τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά βασίλεια της εποχής και αποτέλεσε ένα μείζον διεθνές διπλωματικό συνέδριο της εποχής.


http://en.wikipedia.org/wiki
/Siege_of_Orl%C3%A9ans
1429: Απελευθέρωση της Ορλεάνης. Η Ζαν ντ' Αρκ τραβά ένα βέλος που είχε τραυματίσει τον ώμο της και εμψυχώνει τους Γάλλους στρατιώτες οδηγώντας την τελική επίθεση κατά της Ορλεάνης, απελευθερώνοντας την πόλη από τους Άγγλους.





1487: Πολιορκία της Μάλαγας. Οι Ισπανοί της Καστίλης και της Αραγόνας ξεκινούν την πολιορκία της Μάλαγας για την απελευθέρωση της πόλης, τότε μέρος του ισλαμικού εμιράτου της Γράναδας.


http://en.wikipedia.org
/wiki/David_Hume
1711: Γέννηση του Σκωτσέζου ιστορικού και φιλοσόφου Ντέιβιντ Χιούμ.









1718: Ίδρυση της Νέας Ορλεάνης. Ο Ζαν-Μπαπτίστ Λε Μουάν ντε Μπιενβίλ ιδρύει την πόλη της Νέας Ορλεάνης στο δέλτα του Μισισιπή.


http://en.wikipedia.org
/wiki/Chief_Pontiac
1763: Η εξέγερση του ΠόντιακΟ Αρχηγός Πόντιακ επιτίθεται στους Βρετανούς στο Οχυρό του Ντητρόιτ. Έναρξη της εξέγερσης συνασπισμού πολλών φυλών Ινδιάνων της Αμερικής κατά των Βρετανών αποίκων υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού Πόντιακ της φυλής των Οτάβα.




1821: Επανάσταση στη Θεσσαλία. Η ελληνική επανάσταση εξαπλώνεται στις Μηλιές Μαγνησίες, στο Βόλο και στο Βελεστίνο.

1824: Παγκόσμια Πρεμιέρα της Ενάτης του Μπετόβεν. Ο Λούντβιγκ φαν Μπετόβεν επιβλέπει την παγκόσμια πρώτη εκτέλεση της διάσημης Ενάτης Συμφωνίας του στη Βιέννη, την οποία διηύθυνε ο μαέστρος Μάικλ Ουμλάουφ.


Άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο
http://news247.gr/eidiseis/afieromata
/san_shmera_h_ellada_anagnwrizetai
_epishma_ws_aneksarthto_kratos_me
_anwtato_arxonta_ton_othwna.
2241505.html
1832: Συνθήκη του Λονδίνου - Επίσημη ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η Συνθήκη του Λονδίνου 1832 επικυρώνει την ανεξαρτησία του νέου ελληνικού κράτους, ενώ επιλέγεται ο Βαυαρός Όθων του Βιττελσμπάχ ως πρώτος βασιλέας του ελληνικού κράτους.




http://en.wikipedia.org
/wiki/Johannes_Brahms
1833: Γέννηση του Γερμανού μουσικοσυνθέτη Γιοχάνες Μπραμς.










http://en.wikipedia.org/wiki
/Pyotr_Ilyich_Tchaikovsky
1840: Γέννηση του Ρώσου μουσικοσυνθέτη Πιότρ Τσαϊκόφσκι.









1864: Ο Οδυσσέας Γκραντ ηγείται του Στρατού του Πότομακ. Ο στρατηγός Οδυσσέας Γκραντ διαφεύγει από την αιματηρή και χωρίς νικητή Μάχη της Ερημιάς και οδηγεί τον Στρατό του Πότομακ προς επίθεση στα νότια.


http://en.wikipedia.org/wiki
/Alexander_Stepanovich_Popov
1895: Το πρώτο ραδιόφωνο. Στην Αγία Πετρούπολη ο Ρώσος εφευρέτης Αλεξάντερ Στεπάνοβιτς Ποπόφ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ρωσική Φυσική και Χημική Εταιρεία την εφεύρεσή του: τον πρώτο στον κόσμο ραδιοφωνικό δέκτη που ονομάστηκε "ανιχνευτής κεραυνού του Ποπόφ".





http://en.wikipedia.org/wiki
/Sinking_of_the_RMS_Lusitania
1915: Βύθιση του Λουζιτάνια. Στη διάρκεια του Α΄Π.Π. το γερμανικό υποβρύχιο U-20 τορπιλίζει και βυθίζει στον βόρειο Ατλαντικό, ανοιχτά της Ιρλανδίας, το αμερικανικό υπερωκεάνιο RMS Lusitania, οδηγώντας στο θάνατο 1.198 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων 128 Αμερικανών. Η επίθεση του γερμανικού υποβρυχίου έγινε στο πλαίσιο του διακηρυγμένου ναυτικού αποκλεισμού των Βρετανικών Νήσων από το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε το κομβικό σημείο για την αλλαγή της φιλογερμανικής μερίδας της αμερικανικής κοινής γνώμης εναντίον της Γερμανίας και οδήγησε στην αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και την καθυστερημένη είσοδό τους στον Α΄Π.Π. στο πλευρό της Αντάντ.


http://en.wikipedia.org/
wiki/Kiev_Offensive_(1920)
1920: Η Επίθεση του Κιέβου. Πολωνικές δυνάμεις (της νεο-ιδρυθείσας στο τέλος του Α΄Π.Π. Πολωνίας η οποία προσπαθούσε με τις ευλογίες των Δυτικών να επεκταθεί εις βάρος της Σοβιετικής Ρωσίας), υπό την ηγεσία του Γιόζεφ Πιλσούντσκι και του Έντβαρντ Ριτζ-Σμίγκλυ και με συμβολική συνεπικουρία ενός Ουκρανικού αποσπάσματος καταλαμβάνουν το Κίεβο από τους σοβιετικούς στο πλαίσιο των πολέμων που είχαν ξεσπάσει στην Κεντρική Ευρώπη μεταξύ σοβιετικών-αντισοβιετικών μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων. Το Κίεβο όμως οι Πολωνοί δεν το κράτησαν για πολύ, αφού την πόλη ανακατέλαβαν οι Σοβιετικοί μετά έναν μόλις μήνα.

1920: Συνθήκη της Μόσχας. Η Σοβιετική Ρωσία αναγνώρισε με την συνθήκη αυτή την ανεξαρτησία του κράτους της Γεωργίας. Και έξι μήνες μετά εισέβαλε και κατέλαβε τη χώρα προσαρτώντας την στην Σοβιετική Ένωση.


http://en.wikipedia.org/wiki
/Spanish_Civil_War
1937: Η Λεγεώνα του Κόνδορα στην Ισπανία. Κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο, ο Χίτλερ στέλνει τη γερμανική εθελοντική Λεγεώνα του Κόνδορα στην Ισπανία, εφοδιασμένη με διπλάνα Heinkel He 51, στο πλευρό του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο. Ο Φράνκο επίσης έλαβε, κρυφά, βοήθεια από τους Άγγλους και το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι παρ' όλη την άφθονη στρατιωτική βοήθεια από Γερμανούς και Άγγλους που του εξασφάλιζε σημαντική υπεροπλία εναντίον των δημοκρατικών Ισπανών, ο Φράνκο ήταν ένα τόσο ανίκανος και άχρηστος στρατιωτικός που και πάλι αδυνατούσε να νικήσει και να τελειώσει τον πόλεμο και την σφαγή. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο πόλεμος κρινόταν στην κόψη του ξυραφιού και οι δημοκρατικοί θα μπορούσαν να είχαν υπερισχύσει τελικά λόγω της τεράστιας στρατιωτικής ανικανότητας του Φράνκο, αν σταματούσε έστω και για λίγο η αδιάκοπη βοήθεια των ξένων δυνάμεων.


http://en.wikipedia.org/wiki
/File:Sir_Winston_S_Churchill.jpg
1940: Η Συζήτηση για τη Νορβηγία. Ξεκινά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο η διάσημη Συζήτηση για τη Νορβηγία. Η συζήτηση για τη ναζιστική εισβολή στη Νορβηγία και τον επερχόμενο Β΄Π.Π. καταλήγει στην απόφαση σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης εθνικής ανάγκης. Τρεις μέρες αργότερα ο πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεν παραιτείται υπέρ του Ουίνστον Τσώρτσιλ ο οποίος ανέλαβε να ηγηθεί της οικουμενικής κυβέρνησης μέχρι το πέρας του πολέμου.


http://en.wikipedia.org/wiki
/Battle_of_the_Coral_Sea
1942: Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλίων. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας της Θάλασσας των Κοραλίων (4-8 Μαΐου 1942) αεροπλάνα από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Λέξινγκτον βομβαρδίζουν και βυθίζουν το γιαπωνέζικο αεροπλανοφόρο Σόχο. Πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία ναυμαχία πλοίων εξ αποστάσεως και χωρίς καμία οπτική επαφή.

1945: Η Γερμανία παραδίδεται άνευ όρων. Ο στρατηγός Άλφρεντ Γιόντλ υπογράφει συνθήκη άνευ όρων παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας στην πόλη Ρενς της Γαλλίας, τερματίζοντας την συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο.

1948: Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Χάγης ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης, διεθνής οργανισμός ο οποίος έχει σήμερα 47 μέλη από την Ευρώπη και την ανατολική της περιφέρεια. Η Ελλάδα και η Τουρκία έγιναν μέλη του Συμβουλίου την ίδια μέρα: 9 Αυγούστου 1949.

1954: Μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου. Στον πόλεμο της Ινδοκίνας η Γαλλία υφίσταται συντριπτική ήττα από τις δυνάμεις των ΒιετΜιν.


http://en.wikipedia.org/wiki
/U-2_Crisis_of_1960
1960: Η κρίση του U-2. Στη διάρκεια της προεδρίας του Ντουάιτ Αιζενάουερ στις ΗΠΑ και του Νικήτα Χρουστσόφ στην ΕΣΣΔ οι σοβιετικοί κατέρριψαν την 1 Μαΐου 1960 ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2 ιπτάμενο εντός του σοβιετικού εναερίου χώρου. Στις 7 Μαΐου ο Χρουστσόφ ανακοίνωσε ότι η ΕΣΣΔ κρατούσε αιχμάλωτο τον επιζώντα Αμερικανό πιλότο Φράνσις Γκάρυ Πάουερς.


http://en.wikipedia.org/wiki
/Willy_Brandt
1974: Παραίτηση του Μπίλυ Μπραντ. Ο Μπίλυ Μπραντ είχε επενδύσει ολόκληρη την πολιτική του καριέρα στην Οστοπολιτίκ (μια αμφιλεγόμενη προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Δ. Γερμανίας με την Αν. Γερμανία και την ΕΣΣΔ). Το Μάιο του 1974 ως αποτέλεσμα της Υπόθεσης Γκιγιόμ, όπου οι Δυτικογερμανοί ανακάλυψαν ότι ο κοντινός συνεργάτης του Μπραντ Γκούντερ Γκιγιόμ ήταν κατάσκοπος των Ανατολικογερμανών, ο Μπίλυ Μπραντ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας.



http://en.wikipedia.org/wiki
/STS-49
1992: Παρθενική αποστολή του Endeavour. Το Διαστημικό Λεωφορείο Endeavour εκτοξεύεται για την πρώτη του αποστολή STS-49.






1999: Επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β΄ στη Ρουμανία. Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β΄ επισκέπτεται τη Ρουμανία στην πρώτη επίσκεψη Πάπα σε ορθόδοξη χώρα μετά το Μεγάλο Σχίσμα του 1054.

1999: Βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Αμερικανικό αεροσκάφος βομβαρδίζει "κατά λάθος", με τηλεκατευθυνόμενες βόμβες JDAM, την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι σκοτώνοντας 3 Κινέζους πολίτες και τραυματίζοντας άλλους 20.

1999: Πραξικόπημα στη Γουϊνέα-Μπισάου. Πραξικόπημα στρατιωτικών με επικεφαλής τον Ανσουμάνε Μανέ στη Γουϊνέα-Μπισάου, στην βορειοδυτική ακτή της Αφρικής, ανατρέπει τον Πρόεδρο Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα. Ακολούθησε μικρός σε διάρκεια αλλά πολύ αιματηρός εμφύλιος πόλεμος. Ο Ανσουμάνε Μανέ δολοφονήθηκε ένα χρόνο αργότερα το 2000, σε άλλη απόπειρα πραξικοπήματος.

2000: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόεδρος της Ρωσίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίζεται ως ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας στην πρώτη προεδρία του.

2007: Ο τάφος του Ηρώδη του Μέγα. Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν, σε περιοχή νότια της Ιερουσαλήμ, τον τάφο του σφαγέα των νηπίων της Βηθλεέμ, Ηρώδη του Μεγάλου.

(βασική πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: