Σελίδες

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

6 Μαΐου...


http://en.wikipedia.org
/wiki/Skanderbeg
1405: Γέννηση του Σκεντέρμπεη. Ο Γεώργιος Καστριώτης, γνωστότερος στην Ιστορία με το προσωνύμιο Ισκεντέρ-μπέης (άρχοντας Αλέξανδρος), γεννιέται σε ένα χωριό της περιοχής της Δίβρας στην σημερινή βορειοανατολική Αλβανία, η οποία τότε λεγόταν και Κάστρο και από εκεί είχε πάρει η οικογένεια το επίθετό της.




http://en.wikipedia.org/wiki
/Sack_of_Rome_(1527)
1527: Άλωση της Ρώμης. Η άλωση της Ρώμης από στρατό Ισπανών και Γερμανών, πιστών στον αυτοκράτορα Κάρολο Ε΄, έγινε στο πλαίσιο του πολέμου του αυτοκράτορα εναντίον της Λίγκας του Κονιάκ (1526-1529) που αποτελείτο από τη Γαλλία, το Μιλάνο, τη Βενετία, τη Φλωρεντία και τον Πάπα. Με την άλωση της Ρώμης το 1527, πλέον, θεωρείται ότι έληξε η εποχή της Αναγέννησης.

1536: Πολιορκία του Κούζκο. Μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας των Ίνκα από τους Ισπανούς του Φρανσίσκο Πιζάρρο το 1533, οι Ισπανοί είχαν τοποθετήσει ως υποτελή αυτοκρατόρα Ίνκα τον Μάνκο Ίνκα Γιουπανκούι ο οποίος όμως επαναστάτησε εναντίον των κατακτητών και συγκεντρώνοντας στρατό πολιόρκησε την πόλη του Κούζκο, όπου ήταν κυβερνήτες οι αδερφοί του Φρανσίσκο, Ερνάντο και Γκονζάλο Πιζάρρο. Η πολιορκία κράτησε δέκα μήνες και τελικά έληξε με την άφιξη του Ντιέγκο ντε Αλμάγκρο από την Χιλή. Ο Μάνκο Ίνκα αποσύρθηκε στη Βιλκαμπάμπα και λίγο αργότερα οι Ισπανοί κατάφεραν να καταπνίξουν ολοκληρωτικά την επανάσταση των Ίνκα.

1536: Η αγγλική γλώσσα στη χριστιανική λατρεία. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η΄ διατάσσει να τοποθετηθούν σε κάθε εκκλησία της χώρας εκδόσεις της Βίβλου μεταφρασμένης στα αγγλικά.

1659: Αγγλική Επανόρθωση. Μια ομάδα του βρετανικού στρατού ανατρέπει τον Ρίτσαρντ Κρόμγουελ (υιό του Όλιβερ) από την εξουσία του Λόρδου Προστάτη της Κοινοπολιτείας και επανέφερε τα απομεινάρια του Κοινοβουλίου του 1648.

1682: Παλάτι των Βερσαλλιών. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ μεταφέρει την αυλή του στο Παλάτι των Βερσαλλιών.


http://en.wikipedia.org/wiki
/Battle_of_Prague_(1757)
1757: Μάχη της Πράγας. Οι στρατοί των Πρώσσων και των Αυστριακών συγκρούονται στη μάχη της Πράγας στο πλαίσιο του Επταετούς Πολέμου (1756-1763) με μικτό αποτέλεσμα.




1757: Τέλος του Εμφυλίου της Βιρμανίας. Ο πόλεμος ανάμεσα στα βασίλεια της Βιρμανίας Konbaung και Hanthawaddy λήγει με την επικράτηση του βασιλείου του Konbaung.



http://en.wikipedia.org/wiki
/Thomas_Cochrane,_10th
_Earl_of_Dundonald
1801: Ναυμαχία της 6 Μαΐου 1801. Ο πλοίαρχος Τόμας Κόχρειν καπετάνιος του μπρικιού HMS Speedy με 14 πυροβόλα, αιχμαλωτίζει την Ισπανική φρεγάτα El Gamo με 32 πυροβόλα.




1816: Βιβλική Εταιρεία. Η Αμερικανική Βιβλική Εταιρεία ιδρύεται στη Νέα Υόρκη.

1861: Αμερικανικός Εμφύλιος. Η πολιτεία του Αρκάνσας αποσχίζεται από τις ΗΠΑ.

1861: Αμερικανικός Εμφύλιος. Το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια ανακηρύσσεται η νέα πρωτεύουσα των νότιων Ομοσπονδιακών Πολιτειών της Αμερικής.


http://en.wikipedia.org/wiki
/Battle_of_Chancellorsville
1863: Μάχη του Τσάνσελορσβιλ. Η μάχη του Τσάνσελορσβιλ καταλήγει στην ήττα του στρατού του Πότομακ. Ο στρατός του Πότομακ ήταν το κύριο σώμα του στρατού των βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που επιχειρούσε στο ανατολικό μέτωπο του αμερικανικού εμφυλίου.

1876: Η Σφαγή των Προξένων. Τουρκικός όχλος δολοφονεί τους πρόξενους της Γαλλίας και της Γερμανίας τη Θεσσαλονίκη.

1877: Παράδοση του Τρελού Αλόγου. Ο αρχηγός Τρελό Άλογο των Ογκλάλα Σιούξ, παραδίδεται στα στρατεύματα των ΗΠΑ στη Νεμπράσκα.

1882: Οι Φόνοι στο Φοίνηξ Παρκ. Ο βρετανός λόρδος Φρέντερικ Κάβεντις, νεο-τοποθετηθείς Ανώτατος Γραμματέας για την Ιρλανδία και ο Ιρλανδός Μόνιμος Υπογραμματέας Τόμας Χένρυ Μπούρκ δολοφονούνται στο Φοίνηξ Παρκ του Δουβλίνου από μέλη ιρλανδικού εθνικιστικού κινήματος.


http://en.wikipedia.org
/wiki/Eiffel_Tower
1889: Εγκαίνια του Πύργου του Άιφελ. Ο Πύργος του Άιφελ ανοίγει επισήμως για το κοινό κατά την Διεθνή Έκθεση στο Παρίσι.








1910: Ο Γεώργιος Ε΄ βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Γεώργιος Ε΄ διαδέχεται τον αποθανόντα πατέρα του Εδουάρδο Ζ΄.

1916: Εκτέλεση των Λιβανέζων επαναστατών. Ο Τούρκος βαλής της Βηρυτού εκτελεί στην Πλατεία των Μαρτύρων 21 Λιβανέζους εθνικούς επαναστάτες.


http://en.wikipedia.org/wiki
/P-36_Hawk
1935: Παρθενική πτήση του Curtiss P-36 Hawk. Το Curtiss P-36 Hawk ήταν αμερικανικού σχεδιασμού μαχητικό αεροπλάνο της δεκαετίας του 1930. Παρόλο που ήταν ήδη απαρχαιωμένο στην έναρξη του Β΄Π.Π. και δεν έλαβε μέρος στον πόλεμο εκτός από λίγες πτήσεις, ήταν καινοτόμο στον σχεδιασμό του και το πρώτο μαχητικό του είδους του, αφού ο διάδοχός του Curtiss p-40 Warhawk ή Tomahawk/Littyhawk εκτέλεσε μεγάλη δράση στον πόλεμο και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική νίκη των Συμμάχων.


http://en.wikipedia.org
/wiki/6_May
1937: Η καταστροφή του Χίντενμπουργκ. Το γερμανικό ζέπελιν Χίντενμπουργκ πιάνει φωτιά στον αέρα την ώρα που επιχειρούσε να προσγειωθεί στο Λέικχερστ του Νιού Τζέρζυ.  Το αεροσκάφος καταστράφηκε ολοσχερώς μέσα σε μόλις ένα λεπτό και οδηγήθηκαν στο θάνατο 36 άνθρωποι.


http://en.wikipedia.org/wiki
/P-47_Thunderbolt
1941: Παρθενική πτήση του Republic P-47 Thunderbolt. To Republic P-47 Thunderbolt ήταν το μεγαλύτερο, βαρύτερο και πλέον ακριβό μαχητικό αεροσκάφος με κινητήρα ενός πιστονιού. Έφερε οκτώ πολυβόλα Μπράουνινγκ 0,50 από τέσσερα σε κάθε πτερό.

1942: Β΄Π.Π. Οι τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στη νήσο Κορρέγκιντορ, στις Φιλιππίνες, παραδίδονται στους Ιαπωνέζους.


http://en.wikipedia.org
/wiki/Prague_Offensive
1945: Έναρξη της Επίθεσης της Πράγας. Ξεκινά η Επίθεση της Πράγας, τελευταία μεγάλη μάχη στο Ανατολικό Μέτωπο του Β΄Π.Π..




1976: Σεισμός στο Φρίουλι. Μεγάλος σεισμός στο Φρίουλι της βορειοανατολικής Ιταλίας σκοτώνει 989 ανθρώπους αφού ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά.

1994: Εγκαίνια του Καναλιού της Μάγχης. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εγκαινιάζουν το Κανάλι της Μάγχης.

1996: Θάνατος του Γουίλιαμ Κόλμπυ. Το πτώμα του πρώην διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Κόλμπυ βρίσκεται ξεβρασμένο στην όχθη ενός ποταμού στο νότιο Μέρυλαντ, οκτώ μέρες μετά την εξαφάνισή του.


http://www.paobc.gr/page.ashx
?pid=23&aid=3108&mid=82
2007: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τέταρτη φορά στην Ιστορία του, νικώντας στο ΟΑΚΑ την CSKA Μόσχας 93-91.


2007: Ο Σαρκοζύ πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Νικολά Σαρκοζύ εκλέγεται πρόεδρος της Γαλλίας.


(βασική πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: