Σελίδες

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

26 Απριλίου...


http://en.wikipedia.org
/wiki/Marcus_Aurelius
121 μΧ.: Γέννηση του Μάρκου Αυρηλίου.

1575: Γέννηση της Μαρίας των Μεδίκκων.


1607: Οι Άγγλοι στην Αμερική. Οι πρώτοι Άγγλοι άποικοι αποβιβάζονται στη Βόρεια Αμερική, στο ακρωτήριο Χένρυ στη σημερινή Βιρτζίνια.




1798: Γέννηση του Γάλλου ζωγράφου Ευγενίου Ντελακρουά.

1802: Ο Ναπολέων εκδίδει γενική αμνηστεία. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εκδίδει γενική αμνηστεία σε όλους τους πολιτικούς αντιπάλους τους του Παλαιού Καθεστώτος (Ancien Regime), επιτρέποντας την επιστροφή σε όλους τους "εμιγκρέδες" στη Γαλλία, εκτός από περίπου χίλιους από τους πιο διάσημους και δυνατούς από αυτούς.


1805: Οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν τη Δέρνα. Στο πλαίσιο του Πρώτου Πολέμου της Μπαρμπαριάς, Αμερικανοί πεζοναύτες καταλαμβάνουν τη Δέρνα στην ακτή της βορειοανατολικής Λιβύης.


1865: Τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου. Ο νότιος στρατηγός Τζόζεφ Τζόνστον παραδίδει το στρατό του στον βόρειο στρατηγό Ουίλιαμ Τέκουμσε Σέρμαν στο Bennett Place, κοντά στο Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας.


1889: Γέννηση του Γερμανού φιλοσόφου Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν.


1900: Γέννηση του Αμερικανού σεισμολόγου Τσαρλς Ρίχτερ.


1925: Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ο Πάουλ φον Χίντεμπουργκ υπερισχύει του Βίλχελμ Μαρξ, στο δεύτερο γύρο των γερμανικών προεδρικών εκλογών και γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος της Γερμανίας, στην εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.


1933: Ιδρύση της Γκεστάπο. Η επίσημη μυστική αστυνομία της Ναζιστικής Γερμανίας.


1937: Βομβαρδισμός της Γκέρνικα. Η γερμανική Λουφτβάφε επεμβαίνοντας στον ισπανικό εμφύλιο στο πλευρό του Φράνκο, βομβαρδίζει την βασκική πόλη Γκέρνικα στην Ισπανία.


1944: Ο Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργός. Ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακηρύσσεται πρωθυπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο.


1944: Απαγωγή του στρατηγού Κράιπε. Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί κομάντος απαγάγουν στην Κρήτη τον διοικητή της γερμανικής φρουράς του νησιού, στρατηγό Χάινριχ Κράιπε και τον μεταφέρουν στη Μέση Ανατολή. Οι Γερμανοί σε αντίποινα έκαψαν τα χωριά που πέρασε με τους αντάρτες.


1945: Μάχη του Μπάουτζεν. Στη μάχη του Μπάουτζεν πραγματοποιείται η τελευταία, στον Β΄Π.Π., επιτυχής επίθεση γερμανικών τεθωρακισμένων και η τελευταία αξιοσημείωτη νίκη της Βέρμαχτ.


1962: Συντριβή του Ranger 4. Το διαστημόπλοιο Ranger 4 της NASA συντρίβεται στη Σελήνη.


1964: Ιδρύεται η Τανζανία. Στη Δυτική Αφρική, η νήσος Ζανζιβάρη και η ηπειρωτική Τανγκανίκα ενώνονται για να σχηματίσουν το κράτος της Τανζανίας.


1981: Πρώτη ανοιχτή εγχείρηση εμβρύου. Στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, ο Δρ Μάικλ Χάρρισον εκτελεί την πρώτη παγκοσμίως ανοιχτή εγχείρηση ανθρωπίνου εμβρύου.


1986: Τσέρνομπιλ. Το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία.


2005: Τέλος της συριακής κατοχής του Λιβάνου. Κάτω από έντονη διεθνή πίεση η Συρία αποσύρει τους τελευταίους στρατιώτες της, από την δύναμη 14.000 ανδρών που στάθμευε στο Λίβανο, τερματίζοντας την 29ετή κατοχή του Λιβάνου.


(βασική πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

Δεν υπάρχουν σχόλια: