Σελίδες

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

22 Ιουνίου...


http://en.wikipedia.org/wiki
/Battle_of_Raphia
217 π.Χ.: Μάχη της Ραφίας: Στο πλαίσιο του Δ΄ Συριακού Πολέμου (219 - 217 π.Χ.) ο Πτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ της Αιγύπτου, νικά τον Αντίοχο Γ΄ το Μέγα της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Η μάχη έλαβε χώρα στην σημερινή πόλη Ράφα (τότε Ραφία) κοντά στη Γάζα.
Ο κορμός και των δυο στρατών αποτελούνταν από ελληνικές φάλαγγες μακεδονικού τύπου, ταυτόχρονα όμως και οι δυο στρατοί περιείχαν ένα πολυεθνικό μείγμα από Πέρσες, Ινδούς, Αιγυπτίους και διάφορους άλλους λαούς της Ανατολής και της Μικράς Ασίας, οι οποίοι ήταν ιππείς, ψιλοί διαφόρων τύπων και οδηγοί των πολεμικών ελεφάντων. Αυτοί ήταν όλοι υπήκοοι των δυο μεγάλων βασιλείων διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της αχανούς αυτοκρατορίας των Σελευκιδών και του βασιλείου των Πτολεμαίων της Αιγύπτου. Την έκβαση της μάχης έκρινε τελικά η φάλαγγα του κέντρου της παράταξης του Πτολεμαίου, όπου οι Έλληνες και ντόπιοι Αιγύπτιοι φαλαγγίτες ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους αντίστοιχους στο κέντρο της παράταξης του Αντιόχου και κατάφεραν να τους τρέψουν σε φυγή. Μετά την ήττα του στη Ραφία ο Αντίοχος Γ΄ αναγκάστηκε να τερματίσει οριστικά την προσπάθειά του εισβολής στην επικράτεια των Πτολεμαίων και έτσι ο Δ΄ Συριακός Πόλεμος έληξε με επιτυχή άμυνα για τους δεύτερους.


http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Pydna
168 π.Χ.: Μάχη της Πύδνας: Η μάχη της Πύδνας που σήμανε την οριστική υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους σηματοδότησε τον τερματισμό του Γ΄ Μακεδονικού Πολέμου, μεταξύ της Ρώμης και του βασιλείου της Μακεδονίας. Στη μάχη ο βασιλιάς Περσέας της Μακεδονίας αντιμετώπισε το Ρωμαίο στρατηγό Λούκιο Αιμίλιο Παύλο. Η νίκη ήταν αποφασιστική για την ιστορία και επίσης ένα μεγάλο κατόρθωμα για τις ρωμαϊκές λεγεώνες που υστερούσαν αριθμητικά έναντι της θρυλικής μακεδονικής φάλαγγας. Το κατόρθωσαν όμως χάρη στο λάθος των Ελλήνων να κυνηγήσουν τους Ρωμαίους στα υψώματα της Πύδνας, όπου αφενός έχασαν την συνοχή της φάλαγγας και επακόλουθα κάθε δυνατότητα άμυνας και αφετέρου βρέθηκαν να έχουν τους Ρωμαίους να τους ρίχνουν τα ακόντιά τους από ανώτερο ύψος.

(πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page)

6 σχόλια:

Kate'sCakeBox είπε...

Γιάννη,φίλε μου..επέστρεψα λίγο αργά για να σου ανταποδώσω τις ευχές σου...έστω και τώρα όμως χρόνια πολλά..δεν ξημέρωσε ακόμα του Αγίου Πνεύματος..σέυχαριστώ για τα σχόλιά σου,πάντα με κάνεις χαρούμενη.Δεν ήταν μικρή η ανάρτησή σου όπως λες,ανέφερες αυτές τις μάχες που είχα παντελή άγνοια..ενώ την λατρεύω την ιστορία απο σένα μαθαίνω πάρα πολλά.και φυσικά τραβάς πολυ τον αναγνώστη γιατι τα κείμενά σου τα παρουσιάζεις πάντα κατά τέτοιο τρόπο που κεντρίζεις το ενδιαφέρον!σε αναμένω όμως δριμύτερο.όπως λες κάτι δυνατό θα εχεις στο μυαλό σου..εγώ θα σε κεράσω την Τετάρτη ένα μπλέ φεγγάρι που κρύβει πολλα μυστικά!Αυτά καλέ μου φίλε!Να περνάς καλά!Καλό ξημέρωμα.

CTAVPAETOC είπε...

Αχ σ' ευχαριστώ πολύ kate μου... Και τα δικά σου σχόλια με κάνουν πάντα χαρούμενο και μου δίνουν θάρρος κι ελπίδα, γιατί όπως βλέπεις η δική μου μπλογκοσυντροφιά δεν είναι και πολύ μεγάλη..! :) Αλλά όπως θάχεις ήδη καταλάβει τούτο δω το έφτιαξα αλλά και γράφω πρωτίστως για τον εαυτό μου... Θα περιμένω λοιπόν το μπλε φεγγάρι σου (!) όσο για τη δική μου μούσα... είναι λίγο απρόβλεπτη και κυκλοθυμική, κατά διαστήματα σωπαίνει και κρύβεται - δεν της αρέσει καθόλου η πίεση και το άγχος - αλλά ποτέ δεν χάνεται, δεν με εγκαταλείπει και σίγουρα θα μου ξαναμιλήσει ;)

Kate'sCakeBox είπε...

Μη μ'ευχαριστείς Γιάννη μου,το μπλόγκ σου είναι απο τα πιό αξιόλογα που υπάρχουν στη μπλογκόσφαιρα..κι εγώ για τον εαυτό μου το έκανα το αισθάνομαι κομμάτι του εαυτού μου..εσύ ίσως έχεις λίγα μέλη γιατι δεν σε ξέρουν,ίσως βαριούνται και την ιστορία τι να πώ..εγώ απλά προσπαθώ να προσαρμοσθώ στους κανόνες της μπλογκογειτονιάς-π.χ αυτό με τα βραβεία που το θεωρώ λίγο κιτς,αλλά δεν μου αρέσει να προσβάλλω κάποιους..η δική σου μούσα θα είναι αυτή που όταν θα έρθει πραγματικά θα σε εμπνεύσει στο να γράψεις και άλλου είδους κείμενα,γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι έχεις κρυμμένο μέσα σου το...μικρόβιο του συγγραφέα..γιαυτό θα το ευχαριστηθώ πολύ όταν αποφασίσεις να γράψεις κάποιο βιβλίο..σκέψου το!εμείς θα τα ξαναπούμε σύντομα..με το μπλέ φεγγάρι,αν δεν με προλάβεις πρώτος!!

Kate'sCakeBox είπε...

Σε ζάλισα σήμερα φίλε μου!πέρασε όμως απο το blog μου να παραλάβεις το βραβείο σου γιατι σήμερα έκανα ανάρτηση με βραβεία..το απέφευγα,το απέφευγα,αλλά στο τέλος θα μου βγεί το όνομα της ξυνής..και μη ξινιστείς αν δεν σου αρέσουν αυτά!δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις την διαδικασία!και κάτι άλλο, το βραβείο στο δίνω απο καρδιάς!

CTAVPAETOC είπε...

Καλέ τι λες τώρα;! Δε με ζάλισες καθόλου! Αλήθεια μου έδωσες βραβείο;! Πάω τώρα να το δω! Σ' ευχαριστώ πολύ και τα λέμε από κει!

Kate'sCakeBox είπε...

Καλησπέρα να πώ είναι αργά φίλε μου Γιάννη,η ζέστη δεν παλευόταν σήμερα κι ετσι πήγα κάπου δροσερά!σέυχαριστώ γιά τα σχόλια πρώτα απ'όλα,δεν είδα το βραβείο σου στο μπλόγκ σου.πάρτο όποτε μπορείς,όσο για τις ερωτήσεις μετέτρεψέ τις σε αγορίστικες π.χ εκει που λέει για το μακιγιάζ βάλε το αγαπημένο σου άρωμα,στην ερώτηση για τα παπούτσια βάλε ότι σου έρθει.Ευχαριστήθηκα για τον James Arthur που σου αρέσει και σένα,δεν τον ξέρουν και πολλοί..μου αρέσουν τα γυρίσματά του είναι ιδανικός για rock ballands..μακάρι να έχει σταθερή πορεία και να μη χαθεί μέσα στους πολλούς...ο άλλος James που αναφέρω στις απαντήσεις ο Morisson έχει σταθερή ανοδική πορεία και πιστεύω ότι θα δώσει πολλά ακόμα..αύριο θα έχω το blue moon..οπότε τα ξαναλέμε..και πάρε και το βραβείο μη το ξεχάσεις!Καλό βραδάκι!!